Program 12. setkání Vše o víně a kolem něj ...
Seznam experimentů:
– měření cukernatosti vinného moštu
– filtrace červeného vína
– různé přeměny vody na víno - vyrobili jsme si pomůcku - skleničku se síťovinou
– přečerpávání vína
– koštýř
– šidlák
– otevírání lahví vína
– těžišťové stojany na víno
– vzdorovitá zátka
– teplotní roztažnost vzduchu v láhvi
– zachráněná láhev
– stabilní poloha korku s vidličkami
– chování korku ve sklenici
– jak potopit korkovou zátku - výroba pomůcky
– korek v láhvi
– bláznivá kulička ve skleničce
Účastníci obdrželi zafóliovaný materiál - Jak degustovat víno.
Sešlo se nás rekordních 23 účastníků a přivítali jsme mezi sebou 5 nováčků.
Věnovali jsme se vínu, jeho historií a výrobě. Ukázali jsme si přes 20 pokusů, z toho i některé historické experimenty s vínem z 19. století.
Experimentovali jsme nejenom se samotným vínem, ale také se vším co s ním souvisí: zátkami, láhvemi či skleničkami.
Vyrobili jsme si také několik pomůcek do výuky: sklenici se síťkou a korkovou zátku, pro kterou "neplatí" Archimédův zákon.
Vyzkoušeli jsme několik způsobů, jak otevřít láhev vína.
Na závěr nechyběla krátká degustace přinesených vzorků vína. Využili jsme slavnostního okamžiku a rekordní účasti v našem regionálnímu centru k příležitosti, abychom si všichni navzájem začali tykat.
K čaji či ke kávě se podával litý perník.
K letošnímu novému vínu byly slané pagáčky.