Program 4. setkání                                            Tání a tuhnutí

09.01.2019

Setkání na téma "Skupenské změny - tání a tuhnutí" vedl Čestmír Krejčí
Vyzkoušeli jsme si společně praktickým způsobem řadu experimentů především z oblasti tání a tuhnutí krystalických a amorfních látek.

Řešili jsme:
- jak znázornit tání a tuhnutí  pevné krystalické a amorfní látky v grafu experimentálně
- jak představit žákům chování vosku při tání a tuhnutí a chování látky ve vlastní tavenině
- jak se změní objem vody v plné sklenici sladké a jak v plné sklenici slané vody
- regelaci ledu
- jak funguje "gumovací pero"

Experimentovali jsme:
- výroba chladící směsi z ledu a soli
- badatelská skupinová výuka - tání obarveného ledu ve sladké a slané vodě
- experimenty s termosáčkem

Uvedli jsme si náměty a experimenty na domácí práci žáků:
- zvětšování objemu ledu při tuhnutí vody v injekční stříkačce
- výroba čokolády (referát)
- Mpembův jev - námět na experiment
- podchlazená voda - námět na experiment
- nejdelší fyzikální  experiment na světě - odkapávání asfaltu

Experimenty a věci, které jsme časově nezvládli, zařadíme třeba na konci školního roku do tématu:
"Co se do našich setkání nevešlo ...."

Domluvili jsme se, že na některém jarním setkání (asi už v únoru) budeme řešit v diskusí otázku: "Co by měli znát z fyziky žáci, kteří přicházejí ze ZŠ na SŠ?". Můžete si přinést vaše RVP a ŠVP zaměřené na fyziku.
Vítány jsou také vaše náměty na exkurze.



Recept na vánoční čokoládové crinkles: 

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g holandského kakaa
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 g mleté skořice
  • 190 g cukru krupice (můžeme použít i třtinový cukr)
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře nebo chilli
  • 55 g hořké čokolády
  • 55 g másla
  • 2 vejce
  • prosátý moučkový cukr na obalování
  1. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
  2. Do mísy si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici, cukr, sůl a kajenský pepř (příp. chilli). Čokoládu si nasekáme nadrobno a přidáme do směsi. Máslo si rozpustíme a spolu s rozšlehanými vejci dáme do mísy a zpracujeme těsto.
  3. Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr. Ze vzniklého těsta tvarujeme kuličky (zhruba o váze 15-20 g) a obalujeme je v cukru. Hotové kousky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 190 stupňů 12 minut. Mezi kuličkami necháme větší rozestupy.
  4. Crinkles necháme vychladnout. Z této dávky je zhruba 30 kousků.
Elixír do škol, z. ú. | Olbrachtova 1929/62 | 140 00 Praha 4
© 2023
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky