Program 4. setkání Tání a tuhnutí

Setkání na téma "Skupenské změny - tání a tuhnutí" vedl Čestmír Krejčí.
Vyzkoušeli jsme si společně praktickým způsobem řadu experimentů především z oblasti tání a tuhnutí krystalických a amorfních látek.
Řešili jsme:
- jak znázornit tání a tuhnutí pevné krystalické a amorfní látky v grafu experimentálně
- jak představit žákům chování vosku při tání a tuhnutí a chování látky ve vlastní tavenině
- jak se změní objem vody v plné sklenici sladké a jak v plné sklenici slané vody
- regelaci ledu
- jak funguje "gumovací pero"
Experimentovali jsme:
- výroba chladící směsi z ledu a soli
- badatelská skupinová výuka - tání obarveného ledu ve sladké a slané vodě
- experimenty s termosáčkem
Uvedli jsme si náměty a experimenty na domácí práci žáků:
- zvětšování objemu ledu při tuhnutí vody v injekční stříkačce
- výroba čokolády (referát)
- Mpembův jev - námět na experiment
- podchlazená voda - námět na experiment
- nejdelší fyzikální experiment na světě - odkapávání asfaltu
Experimenty a věci, které jsme časově nezvládli, zařadíme třeba na konci školního roku do tématu:
"Co se do našich setkání nevešlo ...."
Domluvili jsme se, že na některém jarním setkání (asi už v únoru) budeme řešit v diskusí otázku: "Co by měli znát z fyziky žáci, kteří přicházejí ze ZŠ na SŠ?". Můžete si přinést vaše RVP a ŠVP zaměřené na fyziku.
Vítány jsou také vaše náměty na exkurze.
Recept na vánoční čokoládové crinkles:
- 140 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- 2 g mleté skořice
- 190 g cukru krupice (můžeme použít i třtinový cukr)
- špetka soli
- špetka kajenského pepře nebo chilli
- 55 g hořké čokolády
- 55 g másla
- 2 vejce
- prosátý moučkový cukr na obalování
- Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
- Do mísy si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici, cukr, sůl a kajenský pepř (příp. chilli). Čokoládu si nasekáme nadrobno a přidáme do směsi. Máslo si rozpustíme a spolu s rozšlehanými vejci dáme do mísy a zpracujeme těsto.
- Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr. Ze vzniklého těsta tvarujeme kuličky (zhruba o váze 15-20 g) a obalujeme je v cukru. Hotové kousky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 190 stupňů 12 minut. Mezi kuličkami necháme větší rozestupy.
- Crinkles necháme vychladnout. Z této dávky je zhruba 30 kousků.