Program 34. setkání LED diody v akci!

Setkání bylo věnováno fenoménu dnešní doby - levným a dostupným LED diodám a vedl jej Čestmír Krejčí z Gymnázia a Jazykové školy Břeclav.
Seznámili jsme se s metodikou Leoše Dvořáka, jak tuto polovodičovou součástku zařadit do teoretické a především praktické výuky žáků.
Setkání proběhlo formou tvořivé dílny, kdy jsme nejprve vyrobíli 2 destičky na zkoumání 7 druhů diod: UV, bílé, modré, zelené, žluté, červené a infračervené. Výroba destiček byla bez pájení. Na dřevěné destičky jsme si nalepili šablonu pro hřebíčky, které jsme si zatloukali. Na upevněné hřebíčky jsme pomocí kleští hezky namotávali kontakty diod a nezbytný 100 ohmový rezistor.
U vyrobených pomůcek jsme ihned zkontrolovali jejich funkčnost a zkoušeli jsme s nimi experimentovat - zapojovali jsme je sériově či paralelně.
Využili jsme také předvánoční čas a vyrobili jsme si nejrůznější typy vánoční svítících přání nebo PF s použitím lepící měděné pásky či vodivé fixy.
Pod stromečkem z ledkové láhve jsme našli krabičky s dalším zdrojem energie do nového roku.
Přispěli jsme také na charitativní akci a zakoupili jsme si proutěné výrobky vyrobené 83 letou paní z Břeclavi. Vybralo se 690 Kč a výtěžek byl paní poskytnut.
Na vánočním setkání jsme měli ke kávě domácí OŘECHOVÝ MEDOVNÍK, který měl velký úspěch.
Zde je recept pro zájemce:
Pro přípravu těsta použijeme:
200 g másla a 200 g cukru rozehřejeme a necháme vychladnout.
2 vejce
2 lžíce medu
500 g hladké mouky
1,5 lžíce jedlé sody a ocet
Připravené těsto necháme v lednici a rozdělíme na dvě poloviny. Jeden díl těsta upečeme.
Na druhý díl připravíme ořechovou hmotu: Na velké pánvi necháme zkaramelizovat 80 g cukru, do horkého karamelu zamícháme 400 g nasekaných ořechů, přidáme 120 g másla a 3 lžíce medu.
Vše promícháme do spojení hmot a naneseme na druhý rozválený a neupečený díl těsta a pečeme také při 175°C po dobu asi 6 minut.
Na krém použijeme 300 ml mléka, vanilkový pudink a 100 g cukru. Uvařený pudink necháme vystydnout. K pudinku přidáme 200 g másla a šťávu z poloviny citrónu.
První díl těsta pokapeme rumem a potřeme marmeládou, na kterou naneseme krém a přiklopíme druhou polovinou těsta. Další den nakrájíme na porce.