Program 38. setkání -                    Termokamery, automatizace, robotika, virtuální realita - na průmyslovce Břeclav

20.04.2022

Využili jsme pozvání ze Střední průmyslové školy Edvarda Beneše v Břeclavi a navštívili jsme její odborné učebny. Přivítal nás pan zástupce školy a provázeli nás ing Závodný a ing. Doskočil. Prohlédli jsme si učebny automatizace, robotiky a virtuální reality. Seznámili jsme se s úspěšnými projekty na průmyslovce - např. Cansat - satelit z plechovky. 
A protože průmyslováci měli v rámci projektu Termovize do škol k dispozici termokamery, vyzkoušeli jsme si s nimi velké množství experimentů.
Vycházeli jsme přitom z materiálů, které nabízí přímo zmiňovaný projekt, ale také jsme zařadili mnoho nových experimentů a improvizací.

A co všechno jsme si vyzkoušeli s termokamerami?
- prohlíželi jsme sami sebe a snažili se změřit teplotu lidského těla
- zanechávali jsme na stole teplé i studené stopy rukou
- srovnávali jsme tepelné stopy bosé nohy, nohy v ponožce a nohy v botě
- stopovali jsme se po místnosti podle zaznamenaných tepelných stop
- pozorovali jsme zapnuté přístroje v místnosti
- sledovali jsme úniky tepla okny a kolem dveří
- ukrývali jsme se před termokamerou do plastového pytle a do termofólie
- vytvářeli jsme na svých tvářích ledové make-upy

Prezentace ze setkání:

Pak přišly na řadu klasické fyzikální experimenty:
- solili jsme led a sledovali průběh klesající teploty
- zahřívali jsme vodu v rychlovarné konvici a svíčkovém ohřívači a pozorovali změny teploty
- sledovali jsme probíhající tepelnou výměnu vedením v několika druzích hrníčků a s několika druhy v nich ponořených lžiček
- pozorovali jsme tepelnou výměnu prouděním při míchání studené a horké kapaliny
- analyzovali jsme tání ledu na různých plechovkách
- sledovali jsme tepelné účinky elektrického proudu při průchodu vodičem a při zkratování ploché baterie
- ukázali jsme si jak vypadá zahřátý odporový drát v nejrůznějších ohřívacích polštářcích
- filmovali jsme si průběh aktivace termosáčku pod termokamerou
- zaujala nás teplota hořící zápalky, svíčky a zejména prskající prskavky
- gumovali jsme po stolech nápisy a četli je termokamerou
- snažili jsme se co nejvíce zahřát třením dřevěná dřívka a míčky na squash

Dnes jsme si u kávy pochutnali na roládě Pavlova.

RECEPT:
Na roládu: 
200g bílků, 300g jemného krupicového cukru, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 2 lžičky vinného octa
Na náplň: 3 smetany ke šlehání ovoce podle chuti
Postup:
Bílky (pokojové teploty) začneme na velmi malé otáčky šlehat s cukrem a to až do rozpuštění cukru. Zkusíme mezi prsty, neměly by být cítit krystalky cukru.
Poté otáčky zvýšíme a vyšleháme pevný a lesklý sníh. Tento proces trvá 10-15 minut.
Nakonec vmícháme škrob a ocet.

Hmotu rovnoměrně a rychle rozetřeme na pečící papír na plech.
Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů na horkovzduch. Roládu vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 160°C. Pečeme asi půl hodiny.

Po upečení stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Pak překlopíme na čistou utěrku, opatrně odstraníme pečící papír, natřeme ušlehanou smetanou a poklademe ovocem. Pomocí utěrky pak srolujeme.Roládu ozdobíme na povrchu ovocem, jedlými květy nebo ušlehanou smetanou.

Základem úspěchu je správné našlehání a pak správné upečení. Roláda má být křupavá na povrchu a uvnitř pěnová.