Program 46. setkání -                      Astronomie aktivně

09.02.2023

Setkání na téma "Astronomie aktivně",  připravil Čestmír Krejčí z Gymnázia Břeclav. Na začátku setkání jsme si postupně vzájemně vyměnili zkušenosti o tom, jak astronomii každý z nás učíme, a co se svými žáky zkoušíme vytvářet. 

Zazněla celá řada zajímavých a inspirativních námětů, jak s žáky pracovat, a využít toto pro žáky zajímavé téma ke skupinové nebo projektové práci. Shodli jsme se na tom, že velmi kvalitní pořady o astronomii mají na brněnské hvězdárně a planetáriu, a že stojí zato vyzkoušet do školy pozvat i mobilní planetárium, případně astronomické odborníky.

Zabývali jsme se metodickými náměty na výuku astronomie, které nabízí Heuréka do škol. Diskutovali jsme o aktivitách, které metodika nabízí, a o tom, jak si je upravit pro vlastní školní potřebu.
Ukázali jsme si několik praktických aplikací, které učitelům umožňují:
- modelovat nejrůznější zajímavé situace ve vesmíru
- vytvářet okenní sluneční hodiny
- měřit a srovnávat vzdálenosti kolem nás se vzdálenostmi ve sluneční soustavě
- určovat fáze Měsíce
Inspirovali jsme se řadou námětů, které stojí za to s dětmi různého věku vyzkoušet.

Na setkání jsme si vyrobili:
- model Slunce - Země - Měsíc
- kalkulačku a kalendář měsíčních fází
- hvězdné hodiny
- modely souhvězdí v papírových ruličkách
- svítící kostku se souhvězdími 

Prezentace ze setkání pro účastníky:

Šablony ke stažení:

Vesmírné - nanukové řezy

Piškot
4 vejce
200 g krupicového cukru
5 lžíce vařené vody
200 g polohrubé mouky
1/3 prášku do pečiva

Náplň
¼ litru mléka
4 lžičky hrubé mouky
200 g másla
150 gramů moučkového cukru
vanilka, rum

Čokoládová poleva:
4 lžíce smetany, 60 g cukru, 60 g másla, 20 g kakaa
Vše necháme nad parou přejít varem.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem a vodou se šlehají do ztuhnutí. Potom se přidá mouka a sníh. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou, poklademe piškoty a pokapeme rumem (nešetřit). Na piškoty rozetřeme vrstvu náplně. Řezy poléváme vlažnou čokoládovou polevou. Můžeme posypat řezy ořechy nebo kokosem.