Program 55. setkání -                        Co provedem se suchým ledem?

01.01.2024

Setkání věnované suchému ledu jsme zahájili unboxingem doručené krabice se suchým ledem.
Zásilka spolehlivě dorazila pro jistotu už o den dříve a byla uložena na chladném místě.
Přesto jsme byli zvědaví, kolik toho z 10 kg objednaného suchého ledu přežilo do druhého dne.
Bylo to odhadem asi 9 kg.
Lektorem setkání byl Čestmír Krejčí, který setkání uvedl:  "Co provedem se suchým ledem?"

Vysvětlili jsme si, jak se suchý led vyrábí a k jakým účelům se dnes používá.
Ukázali jsme si, proč se mu vlastně říká suchý led.
Nejprve jsme si jednotlivě na plastových miskách prohlédli malé pelety suchého ledu.
Změřili jsme si jeho teplotu a napadlo nás, jak by se při takové  teplotě chovala rtuť uzavřená ve skleněné nádobě. Připomínala nám ztuhlé olovo.
Suchý led nám na miskách pěkně sublimoval, tak jsme si na váze změřili, jak se mění jeho rychlost sublimace s teplotou.

Následovaly klasické experimenty se suchým ledem v obarvených kapalinách různých teplot, kde jsme si rovněž vyzkoušeli jeho použití s barmanskými boxy Magic Cube. Mlha se valila do všech stran a způsobovala zajímavé efekty.

Suchý led jsme sypali do balónku, který se před námi na podlaze průběžně nafukoval.
Našli jsme odvahu jej také vložit do preformy na výrobu plastových lahví a mohli tak spatřit kromě jeho pevného skupenství i skupenství kapalné. Dosáhli jsme tak trojného bodu suchého ledu.
Zkoumali jsme chování pelet na vodní hladině i pod ní.

Nezapomněli jsme si dokázat, že se ve vznikajícím plynném oxidu uhličitém příliš nedaří hoření svíčky a zkontrolovali si tak rovněž hladinu oxidu uhličitého v místnosti.
Podařila se nám s pomocí misky vyrobit velká bublina.
Bubliny se na nás pak valily z připraveného lahvového bublifuku.


Obdivovali jsme rovněž klasické saponátové bubliny, které nám hezky levitovaly nad vrstvou neviditelného oxidu uhličitého v akváriu.
Zkoušeli jsme chemické vlastnosti suchého ledu pomocí chemických indikátorů ve formě metylčerveně a alkoholového výluhu z červeného zelí.
Unikající plynný kysličník uhličitý nám krásně rozezvučel mince či lžíce.
Vrcholem naší dílny nebyla obvyklá výroba nechutné čpavkové komety. Účastníci si mohli sami umíchat a  ochutnat čerstvě připravenou vanilkovou zmrzlinu s lehce kyselkavou příchutí CO2.

Prezentace ze setkání je pro účastníky RC Břeclav na vyžádání.
Ke kávě se podávala vanilková a čokoládová zmrzlina a chupcake.