Program 7. setkání
Zkoumání materiálů pro kosmické lodě
Zkoumání materiálů pro kosmické lodě

Setkání na téma: Zkoumání materiálů pro kosmické lodě (práce s žákovskými sadami) vedl Čestmír Krejčí.
Vžili jsme se do rolí svých žáků a formou skupinové práce jsme zkoumali materiály známé z každodenního života na základě jejich vlastností. Používali jsme originální sady "Spacecraft material kit" zapůjčované Evropskou kosmickou agenturou ESA do škol.
Nejdříve jsme materiály správně identifikovali zrakem a hmatem a popsali jejich vzhled.
Sestavili jsme jednoduchý elektrický obvod se žárovkou a ověřili elektrickou vodivost látek.
Pomocí termocitlivých papírů jsme provedli test tepelné vodivosti látek.
Krychličky jsme seřadili podle odhadu jejich hmotnosti a následně zvážili na kapesní váze.
Ověřili jsme magnetické vlastnosti látek použitím magnetů.
Na závěr jsme sestavili zkušební rampu na posouzení odolnosti vůči nárazu kuličky.
Na základě požadavků vědců z ESA jsme navrhli materiál, který splňuje jejich požadavky na stavbu kosmické lodě.a porovnali jeho vlastnosti s materiálem originálně vyvinutým pro tyto účely.
Děkujeme za zapůjčení 5 sad Lukáši Holmanovi z organizace ESERO. Kontakt: https://www.esero.sciencein.cz/persons/view/3
Na stránkách ESERO najdete souhrnnou tabulku pro žáky:
Na stránkách ESERO najdete metodiku pro vyučující:
Na stránkách ESERO najdete pracovní listy s popisem aktivit pro žáky:
Na stránkách ESERO si rovněž můžete přímo stáhnou připravenou prezentaci jako vhodnou motivaci pro žáky: https://www.esero.sciencein.cz/education/153-spacecraft-material-kit
Ve skupinkách experimentovalo 15 účastníků
Zkoumali jsme pocitovou tepelnou vodivost.
Odhadovali jsme a měřili hmotnost
Sestavili jsme zkušební rampu.
A provedli jsme nárazový test.
Pro další jarní experimentování ve fyzice jsme si rozdali soubor kovových kuliček - určitě najdou své místo ve fyzikálních šuplících.
Kosmické koblihy (recept pro 5 osob):
100 g másla, 50 g cukru, sůl, 2 žloutky, 1 vejce, citronová kůra, 2 dl mléka, droždí, 400 g mouky, 150 g převařeného másla, skořicový cukr
Do utřeného másla zamícháme trochu soli, žloutky, vejce, citronovou kůru, cukr a třeme znovu 15 minut. Pak přidáme z droždí připravený, vykynutý kvásek, vlažné mléko a prosátou mouku. Těsto necháme vykynout a pak je vyválíme na výšku 1,5 cm. Formičkou vykrájíme na požadovaný tvar, který necháme na pomoučeném podkladu chvíli kynout. Usmažíme je postupně po obou stranách v rozpáleném másle.
Studené koblihy obalíme z obou stran ve skořicovém cukru a posypeme práškovým cukrem.